Kustprojecten zitten sterk in de lift bij Hoprom

Vastgoedontwikkeling gaat verder dan bouwen

Je hoeft niet per se een West-Vlaming te zijn om in de kust- provincie een succesvol bedrijf uit de grond te stampen. Dat bewijst Jan Hooijmaaijer. De Nederlander richtte Hoprom Projectontwikkeling op in 1999 en bouwde het uit tot een gerenommeerde vastgoedspeler die zich focust op hoogwaardige realisaties in de residentiële vastgoedmarkt, vooral aan de kust.

De familie Hooijmaaijer heeft een goede klik met West-Vlaanderen. In de jaren 70 kocht ze onder meer de bouwafdeling van Kunstwerkstede De Coene. “Na mijn studies werkte ik er zelf ook een achttal jaren, waarvan de laatste jaren als directeur”, zegt Jan Hooijmaaijer. “In 1999 verkochten we het moederbedrijf Koninklijke IBC aan sectorgenoot Heijmans. Intussen had ikzelf de microbe voor vastgoedontwikkeling definitief te pakken. Nog altijd vind ik het heerlijk om een project from scratch op te bouwen, vertrekkend van een stuk grond of een gebouw dat je net hebt gekocht.”

Uit die passie voor vastgoed ontstond Hoprom Projectontwikkeling. Het bedrijf werkt intussen met een achttal vaste medewerkers en wordt aangevuld met verschillende (binnenhuis)architecten en andere specialisten. “Destijds zijn we begonnen met projecten in Wenduine en De Panne, inmiddels hebben we langs de hele kustlijn al meer dan 60 projecten

gerealiseerd. Vooral in Knokke en Nieuwpoort zijn we momenteel erg actief en zijn er nieuwe projecten in voorbereiding. De nadruk ligt op kwalitatieve, duurzame realisaties met een hoog af- werkingsniveau. Daarom ook betrekken we de eindgebruikers heel nauw bij elke bouwfase, van de creatieve ontwikkeling tot de finale realisatie. Dat is meteen ook de reden waarom Hoprom massaconcepten doelbewust uit de weg gaat. Als  je kwaliteit wil bieden en flexibel wilt inspelen op maat/wens van de eindgebruiker, mag en moet je selectief durven zijn op alle vlakken.”

Jan Hooijmaaijer zag de sector de voorbije jaren evolueren en professionaliseren. Waar vastgoedontwikkelaars in het verleden nauwelijks uitgedaagd werden, zijn ze vandaag creatief en zoeken ze naar nieuwe producten en markten. Vastgoedontwikkeling is een uitdagend proces door complexe wetgeving, bouw- richtlijnen en financiële eisen.

Uitdagend proces

“Een tendens die we eveneens waar- nemen, is het veranderende  gedrag van de eindgebruiker. Die heeft meer dan ooit toegang tot  digitale  kennis en informatie en stelt hogere eisen op het vlak van de eindafwerking. Kopers wensen appartementen met smaak in te richten en willen daarbij zeer goed geadviseerd, ondersteund en ontzorgd te worden. Daarnaast merken we dat mensen terecht erg begaan zijn met de waarde van hun investering: ze zien het als een langetermijnbelegging die gestaag in waarde blijft stijgen. Het is

dan ook essentieel om te beschikken over een multidisciplinair en creatief team dat op al die aspecten kan inspelen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we ook in de toekomst de huidige groei kunnen doorzetten.” (BVC – Foto Hol)

Bron: “Ondernemers 18 januari 2019” – Voka West-Vlaanderen